Connect with us

EVENIMENT

Doliu în muzica populară bănațeană. Îndrăgita interpretă Valeria Toader s-a stins!

Published

on

Interpreta de muzică populară Valeria Toader a decedat ieri seară în Germania, în regiunea Bayern, unde locuia de mai mulți ani alături de fiică, ginere și nepoți. Originară din satul făgețean Brănești, născută Mihăilescu, artista a trăit și profesat în orașul Anina unde s-a stabilit prin căsătoria cu Mihai Toader, cel care i-a fost alaturi mai bine de cinci decenii. Descoperită și îndrumată de către etnomuzicologul Lucia Boleanțu, în anul 1967 debutează la Radiodifuziunea română cu înregistrări realizate alături de Orchestra „Lazăr Cernescu” din Caransebeș, urmând ca în anii 1975 și 1976 să realizeze primele două discuri Electrecord, sub bagheta renumitului dirijor George Vancu. Al treilea și ultimul disc îl imprimă în anul 1984 alături de taragotistul Luca Novac și Orchestra populară a Filarmonicii din Arad, dirijor George Mițin-Vărieșescu. Cu o activitate de peste 50 de ani în slujba cântecului popular bănățean, desfășurată în cea mai mare parte în orașul Anina în cadrul Ansamblului de Estradă, în 17 octombrie 2013, este sărbătorită la Casa de Cultură din cartierul Steierdorf într-un spectacol folcloric excepțional, ocazie cu care, la inițiativa interpretului si realizatorului tv Mircea Cârțișorean și a omului de cultură Ioan Gheorghe Oltean, autoritățile locale îi conferă titlul de Cetățean de onoare al orașului Anina. Cântecele Valeriei Toader sunt adevărate șlagăre, preluate și interpretate de numeroși artiști consacrați sau amatori, printre acestea amintim:
– De la Oravița-n sus,
– Mi-s fată de la Făget,
– Ninge, Doamne, nu ploia,
– Iosife, Iosife,
– Aseară și-alaltăseară,
– Un bade-am avut,
– Măi bădiță drag, al meu,
– Mi-s nevastă de la munte,
– Moșule un sat te știe,
– De la Lugoj la Făget. ș.a.m.d.
Cântecele sale valoroase și autentice, interpretate într-o manieră originală, vor dăinui peste timp. Valeria Toader rămâne cel mai valoros interpret de cântec popular bănățean din Țara Făgetului, ținut pe care la purtat în suflet peste tot pe unde a umblat.
După o lungă perioadă în care stă într-un con de umbră, este descoperită și convinsă de către interpretul Mircea Cârțișorean, să revină pe scenă și în emisiuni televizate. Urmează o perioadă în care se bucură din plin de atenția publicului și a colegilor de breaslă, înregistrează numeroase emisiuni pentru mai multe televiziuni naționale și locale, dar și pentru Tvr Timișoara la invitația celor doi realizatori Tuberiu Ceia și Felicia Stoian. Petrece numeroase vacanțe în Făgetul natal, alături de cei doi buni prieteni Ioan Gheorghe Oltean și Mircea Cârțișorean, colaborează în repetate rânduri cu televiziunea Autentic Tv, care îi filmează aproape toate cântecele și rememorează anii copilăriei și adolescenței, petrecuti acasă la Brănești. După decesul soțului, se mută definitiv în Germania alături de Adina, unica fiică, ginerele Leopold și cei doi nepoți, Doris și Patrick, bucurându-se de grija pe care aceștia îi poartă, de strănepoții și toate cele de trebuință. Valeria Toader rămâne reper în cultura tradițională ca reprezentant de seamă a cântecului bănățean. Duminică, 31 Martie, de la ora 19:20, televiziunea Autentic TV va difuza o emisiune in memoriam! Numeroși artiști sau simpli iubitori de cântec popular, transmit rudelor artistei pe rețelele de socializare mesaje de condoleanțe. Ne alăturăm acestora si prezentam cele mai profunde regrete pentru artistul și omul de mare finețe sufletească, Valeria Toader. Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Continue Reading

Copyright © AutenticTV, powered by ABweb