Connect with us

ADMINISTRATIE

PCRM: După rușinoasa înfrângere a lui Dodon, agonia socialiștilor a ajuns la apogeu

Published

on

Astfel, comuniștii susțin că după rușinoasa înfrângere a lui Dodon, agonia socialiștilor a ajuns la apogeu, transmite Știri.md

„Chiar și în ultimele zile ale guvernării lor, ei nu se lasă de obiceiul de a minți cu nerușinare. O serie de inițiative populiste ale lor, de realizarea cărora ei nu vor purta nici o răspundere, au ca obiectiv viitoarea luptă la alegerile parlamentare anticipate. Totala iresponsabilitate a acestor inițiative propuse de ei, la fel ca și în campaniile electorale trecute, urmărește scopul de a întuneca mințile alegătorilor și astfel a accede în Parlament la viitoarele alegeri parlamentare”, consideră PCRM. 

Comuniștii precizează că inițiativele socialiștilor nici greșeli nu pot fi numite, dar pot fi calificate mai degrabă încercări de a săvârși o diversiune premeditată împotriva Republicii Moldova.

„În perioada furtului miliardului, așa-numiții parteneri de dezvoltare ai noștri în mod insistent au recomandat, aproape că au insistat ca Banca de Economii să fie lichidată. La acea vestită întâlnire la reprezentanța Băncii Mondiale în mod argumentat și ferm am insistat ca BEM-ul să fie păstrat, ca în administrarea lui să fie făcute schimbări, ca să-i fie întoarse conturile întreprinderilor de stat și ca banca să fie readusă la situația când ea anual genera venituri de 350-400 milioane lei. Cu acest venit, BEM-ul, ca bancă comercială, cu timpul ar fi închis datoria față de Banca Națională a Moldovei. Ca asigurare a achitării acestei datorii ar fi putut servi și rezervele BEM-ului de pe conturile ce se păstrau la Banca Națională. Anume în felul acesta era necesar și trebuia să fie evitată punerea pe seama Bugetului de Stat a responsabilității față de Banca Națională. Atunci asta era posibil. Acum asta e imposibil, dat fiind că BEM-ul nu mai există. Iar datoria există. Refuzarea acestei datorii va conduce la decapitalizarea Băncii Naționale și, respectiv, creșterea cursului valutelor de rezervă – a dolarului și a euro”, se arată într-un comunicat. 

„Acest lucru nu-l pot înțelege asemenea figuri „socialiste” și economiști din cale afară de pricepuți ca Dodon, Golovatiuc, Greceanâi. Dacă ei sunt participanți la aceste inițiative, înseamnă că în mod conștient săvârșesc o diversiune împotriva sistemului financiar național. Aici mai pot fi enumerate încă un șir de consecințe grave ale inițiativei propuse de socialiști – consecințe care vor fi o povară și mai grea pusă pe seama nu numai a bugetelor de toate nivelurile, ci și nemijlocit pe umerii oamenilor”, mai spun comuniștii. 

PSRM susține că acest lucru poate fi evitat doar printr-o singură modalitate care, cel mai prоbabil, nu este în puterile actualei guvernări. Respectiva modalitate constă în intensificarea cercetărilor privind furtul miliardului, în localizarea banilor furați și întreprinderea unor măsuri energice în scopul readucerii acestor bani în Moldova. Și nici un fel de îngăduință față de hoți! 

Dacă s-ar proceda în acest mod, întoarcerea banilor la BNM poate fi asigurată. Și cu cât mai degrabă se va face asta, cu atât mai puține procente va calcula BNM, ceea ce va reduce și mai mult datoria.

„Nu trebuie creată alianță în Parlament cu hoții. Trebuie căutați hoții, domnilor socialiști! Trebuie găsiți și pedepsiți! Trebuie să fie luat de la ei tot ceea ce au furat. Asta este unica modalitate de a evita consecințele negative ale manevrelor dumneavoastră cu datoria de stat, care a apărut din cauza „furtului miliardului”. Dar strania coaliție, majoritatea formată în Parlament din socialiști și Partidul Șor, cu regret, nu ne dau speranțe că ar putea să procedeze în acest mod”, au adăugat comuniștii. 

Totodată, ei s-au referit și la declarații lui Bătrîncea făcute în privința Legii miliardului.

„Pe 16 decembrie, de la tribuna Parlamentului, socialistul Bătrâncea a vociferat inițiativa socialiștilor de a le da banii din „Legea privind miliardul” agrarienilor care și-au aliniat tractoarele lor în fața Parlamentului. În felul acesta, „șmecherii” socialiști au să-i bage într-o capcană pe oponenții lor: cum se spune, „și peștele să-l pape, și apa din acvariu s-o bea”. Adică și „Legea privind miliardul” să fie anulată, și agrarienilor să le fie promise 600 milioane de lei.

Dar, în primul rând, în buget aceste 600 milioane de lei nu există. În al doilea rând, după cum s-a spus mai sus, odată cu anularea „Legii privind miliardul”, la momentul achitării lor, din cauza inflației și a cursului crescut brusc al valutelor, din leu va rămâne doar „praf”. Dar în acelaș timp ”șmecherii” socialiști, cu o mină deșteaptă pe față, vor vorbi, în raport cu alt Președinte și cu alt Guvern, despre „impotență și incompetență”, despre nedorința acestora de a le acorda ajutor agrarienilor, și nu numai.

Astfel, parafrazând citatul din Ly Yakkok „Decizia corectă luată cu întârziere este o greșeală”, la noi de obicei se spune: „e târziu să bei borjomi”. Același lucru se poate spune și despre inițiativa lui Dodon privind micșorarea vârstei de pensionare. Dar asta de acum e tema unei alte analize”, a punctat PCRM.

Continue Reading

Copyright © AutenticTV, powered by ABweb